Mitä on musiikkiteollisuus?

3021782-poster-p-1-google-glass-music-changeMusiikkiteollisuus kattaa sisälleen kaikki tekijät ja yritykset jotka tienaavat rahaa luomalla ja myymällä musiikkia. Tähän sisältyy live – esitysten myyminen, levyjen ja äänitteiden myyminen, musiikkivideoiden myyminen, sekä kappaleiden ja sanoitusten myyminen.

Alalle kuuluvia tekijöitä ovat esimerkiksi laulujen kirjoittajat sekä säveltäjät. Nämä luovat uutta musiikkia ja mahdollistavat niiden käytön esimerkiksi artisteilla, bändeillä, muusikoilla, laulajilla, mainoksissa sekä elokuvissa. Laulajat, muusikot ja bändit esittävät näitä yleisölle ja tuovat ne kuulijoiden ulottuville.

Levy – yhtiöt, tuottajat ja levytys – studiot auttavat artisteja luomaan musiikkiaan, markkinoivat sekä jälleenmyyvät sitä. Jälleenmyyjät ja nettikaupat tarjoavat levy – yhtiöiden ja artistien tuotteita kuluttajille ja erilaisissa tapahtumissa sekä klubeissa musiikkia voidaan ihailla livenä.

Artisteja varten on managereja esimerkiksi keikkailuun, lakiasioihin, imagon kehittämiseen sekä markkinointiin ja näiden tehtävänä on viedä artistin tuotteita yhä uusien kuulijoiden saataville ja nostaa suosiota. Samalla he myös ajavat artistin oieuksia ja tavoitteita, suojellen esimerkiksi haitallisilta sopimuksilta.

Radiot, tv:t ja nettiradiot soittavat musiikkia suurille tai pienemmille yleisöille ja musiikista kirjoittavat journalistit tuovat uutisia musiikkialan muutoksista sekä uusista artisteista.

Opettajat ja kouluttajat valmistavat lapsia, nuoria ja aikuisia, musiikista kiinnostuneita yksilöitä artisti uransa alussa. Laulajille he opettavat äänen harjoittamista ja eri nuotteja sekä sävelkorvan kehittämistä. Sanoittajille opetetaan nuotteja ja sävelien keksimistä luovuuden kautta. Sanoittajat tarvitsevat musiikin ymmärtämisen lisäksi laajan sanaston sekä mielikuvitusta, jotta laulut eivät olisi vain kopioita toisistaan, vaan loisivat uusia ennenkuulumattomia hittejä.

Soittajille opetetaan eri välineiden käsittelyä ja eri soittotekniikoita. Musiikin tuottajille ja editoijille opetetaan uusimman teknologian käsittelyä jotta saadaan esille artistien lahjat mahdollisimman tehokkaasti. Samalla opetellaan akustiikan merkitystä musiikin lopputulokseen. Musiikkiteollisuus työllistää eri aloillaan useita eri ammatteja ja luo uusia työpaikkoja jatkuvasti.

Nykyaikana musiikkiteollisuus on jatkuvassa muutoksen myllerryksessä. Internet on luonut täyden uuden maailman musiikille, sekä hyvällä että huonolla tavalla. Toisaalta yleisön saavuttaminen on entistä edullisempaa ja helpompaa, jolloin artistit voivat saada suosiota nopeasti. Toisaalta internet on mahdollistanut musiikin välittämisen ilman tuottoa artistille itselleen, jolloin musiikkialaa uhkaa taloudellinen kriisi. Tulevaisuus tulee näyttämään mihin teknologia vie musiikkiteollisuuden ja miten se tulee vastaamaan internetin luomiin uusiin haasteisiin.