Mitä ovat managerit ja agentit?

Face of beautiful woman on the background of business people

Varaus agentteja, tai lahjakkuuksien agentit ovat suomessa hiukan hämärän peitossa oleva termi. Yleensä nämä löytyvät levy – yhtiöistä ja niitä kutsutaan managereiksi. He etsivät artistille, laulunkirjoittajalle, säveltäjälle tai mille vain musiikkialan ammattilaiselle töitä alaltaan. Managerin tehtävänä on myös tukea, puolustaa ja promotoida asiakkaansa, eli artistin, oikeuksia ja toiveita.

Agentti- ja manageri toimistot voivat erikoistua vain tiettyyn alaan, esimerkiksi artistien päämäärien hoitamiseen tai toimistoilta voi löytyä erilaisia palveluita jotka kattavat myös vaikka näyttelijöiden päämäärien hoitamisen.

Managerin tai agentin hankkiminen ei ole pakollista artistille, mutta se helpottaa tämän työtä valtavasti. Esimerkiksi erilaisten konserttien, keikkojen, haastattelujen ja nimikirjoitusten jakamis tilaisuuksien varaaminen on huomattavasti helpompaa managerin avulla. Artisti voi erityisesti alkuun hoitaa oman promootionsa itse, mutta suosion kasvaessa on kätevämpää saada erillinen taho vastaamaan tästä.

Jos artisti tai artisti ryhmä on allekirjoittanut sopimuksen levy – yhtiön kanssa, voi managerin kuuluminen sisältyä sopimukseen. Tässä tapauksessa manageri tulee levy – yhtiön puolelta ja tämän tehtävänä on sekä artistin että yhtiön edun ajaminen. Parhailla agenteilla ja suurilla levy – yhtiöiden managereilla voi olla useampi artisti kontollaan, jolloin pienemmät sekä aloittelevat artistit voivat jäädä ilman yksilöllisempää huomiota. Toisaalta näillä on paljon kokemusta ja ne tähtäävät nostamaan artistia levy – yhtiön jo hyväksi ja toimivaksi toteamalla tavalla.

Erillisen managerin palkkaaminen voi olla etu myös kirjoitettaessa levy – yhtiön kanssa sopimusta. Jos managerilla on paljon aikaisempaa kokemusta musiikkialasta, voi tämä helposti sanoa onko sopimus hyvä ja kohtuullinen vai olisiko artistilla vielä neuvottelun varaa ennen allekirjoitusta.

Manageri voi siis tuoda uutta näkökulmaa sekä kokemusta aloittavan artistin uralle ja saada jo alkuhetkistä kaikki mahdollinen irti. Yksinäisen artistin on vaikea nousta jatkuvan kilpailun alalla ja jopa vanhemmille jo suosiota saaneille artisteille pinnalla pysyminen voi tuottaa ongelmaa. Manageri toimii tässä monessa roolissa, henkisen tuen lisäksi ammattitaito markkinoinnin ja musiikkimaailman aloilla tuo korvaamatonta työpanosta. Parhaimmillaan manageri voi myös estää artistia tekemästä kohtalokkaita, mahdollisesti suuresti velkauuttavia urapäätöksiä. Vaikka managerin palkkaaminen voi tuntua kukkarossa, ammattilaisen avun hankkiminen säästää myöhemmin turhilta kuluilta ja auttaa tuomaan tienestiä myöhemmin.